Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 071-40 75 838
  • info@otto-advies.nl
  • 071-40 80 151
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Huis kopen alleen dankzij ouders?

Bij het kopen van een huis moet je over voldoende spaargeld beschikken. Lukt het starters nog wel zonder hulp van de ouders?

Jaren geleden kon je nog een hypotheek krijgen voor de aankoopsom van een huis plus de aankoopkosten. Het was zelfs onder voorwaarden mogelijk om nog een extra bedrag te lenen. Tegenwoordig kun je een huis nog steeds volledig financieren met een hypotheek, maar voor de bijkomende kosten moet je zelf paren. Zonder dat startkapitaal lukt het dus simpelweg niet meer. Starters doen daarvoor dan ook steeds vaker een beroep op hun ouders.

Hoeveel eigen geld heb je nodig bij het kopen van een huis?

De hoogte van sommige bijkomende kosten is afhankelijk van de koopsom van het huis. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de overdrachtsbelasting (2 procent van de koopsom) en vaak ook bij de taxatiekosten en de notariskosten. Je kunt voor een huis van 250.000 euro rekening houden met bijkomende kosten van 10.000 tot 13.000 euro. Hierbij is er vanuit gegaan dat het een hypotheek met NHG betreft. De kosten kunnen overigens nog hoger oplopen. Bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een aankoopmakelaar of een bouwkundige keuring. Want die brengen hun eigen (extra) kosten met zich mee. 

Met een schenking van je ouders de kosten dekken

Jaarlijks mogen ouders belastingvrij een schenking doen aan de kinderen. Voor 2018 mag dit tot 5.363 euro. Dit is vaak niet voldoende om de bijkomende kosten mee op te vangen.
Maar ouders mogen de kinderen tot ze 40 jaar oud zijn eenmalig ook een hogere schenking toe laten komen. Als het geld wordt gebruikt voor het kopen of verbouwen van de eigen woning geldt er zelfs een vrijstelling tot 100.800 euro. Maar minder mag natuurlijk ook. Het is zelfs mogelijk om bij de ouders een hypotheek af te sluiten. Dat wordt ook wel een familiehypotheek genoemd.

Huis kopen lastiger geworden voor starters

Toen het volledig financieren van een koophuis nog mogelijk was, spaarden starters voor het inrichten van een huis. Tegenwoordig moeten er duizenden euro’s extra gespaard worden. Vooral starters hebben hier last van. Gemiddeld hebben ze minder te besteden dan de doorstromers op de huizenmarkt. En starters hebben geen te verkopen huis waar een mooie overwaarde in zit.

Tegenwoordig is het inderdaad lastiger om een huis te kopen, maar in vergelijking met de ons omringende landen, hebben wij in Nederland nog ruime leenmogelijkheden. Bijvoorbeeld in Duitsland en België kun je maar een deel van de aankoopsom van een huis financieren met een hypotheek.

Heb je plannen om op termijn een huis te kopen? Reserveer nu alvast geld. De benodigde duizenden euro’s zijn over een langere periode geleidelijk op te bouwen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-05-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.