Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 071-40 75 838
  • info@otto-advies.nl
  • 071-40 80 151
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wat kun je het beste doen met de aflossingsvrije hypotheek?

Ongeveer een derde deel van de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek kan de schuld niet terugbetalen. Toch maken de meeste huiseigenaren zich geen zorgen.

De aflossingsvrije hypotheek is een goedkope hypotheekvorm, maar er kleven ook nadelen aan. De schuld blijft namelijk bestaan tot het huis wordt verkocht. De hypotheekvorm wordt regelmatig besproken in de media. Je hoort er nauwelijks positieve geluiden over. Maar hoe groot is het probleem eigenlijk?

2,7 miljoen huishoudens

In een hypotheekadvies werd in het verleden vaak geadviseerd om een deel van de hypotheekschuld aflossingsvrij te houden. Hierdoor krijg je lage maandlasten. In de toekomst blijven de huiseigenaren wel met een kleine hypotheek zitten, maar vaak is het financieel haalbaar om een kleine schuld op het huis te houden. De aflossingsvrije hypotheek hoeft nu niet ineens een groot probleem te zijn, maar kan het wel zijn.

Wist je dat ongeveer de helft van de Nederlandse hypotheekschuld bestaat uit aflossingsvrije hypotheken? Dat gaat om naar schatting 2,7 miljoen huishoudens.

Maken huiseigenaren zich zorgen?

Ongeveer 78.000 huishoudens lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren op het moment dat deze afloopt. Dat blijkt uit onderzoek (januari 2021) van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Uit onderzoek blijkt echter ook dat de consument zich zelf zich géén zorgen maakt over zijn aflossingsvrije hypotheek. Het overgrote deel denkt zijn hypotheek wel af te kunnen lossen of dat de bank bereid is de lening te verlengen.

Is de aflossingsvrije hypotheek echt een groot probleem?

Voor de meeste mensen niet. Van de twee miljoen eigenaren met een dergelijke hypotheek gaat het waarschijnlijk om tienduizenden mensen met een probleem. Dat maakt de aflossingsvrije hypotheek voor die groep inderdaad een groot probleem, maar voor de meeste mensen met een dergelijke hypotheekvorm is het aanpassen van de hypotheek minder urgent. Het is in ieder geval goed om samen met de hypotheekadviseur te bepalen hoe de financiële toekomst eruit ziet. Zijn de hypotheeklasten na jouw pensionering ook nog betaalbaar? Dat is één van de belangrijkste te beantwoorden vragen.

Wat zijn de mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek?

Je kunt de aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een hypotheekvorm waarin je de hypotheekschuld wel volledig aflost. Door de lage hypotheekrente van dit moment kan het openbreken van de hypotheek ook interessant zijn. Er is waarschijnlijk wel boeterente verschuldigd, maar op langere termijn verdien je deze investering terug. Een andere optie is het extra aflossen op de hypotheek, maar ga in ieder geval eerst het gesprek aan met jouw hypotheekadviseur. Extra aflossen is niet in alle gevallen verstandig.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 24-12-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.