Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 071-40 75 838
  • info@otto-advies.nl
  • 071-40 80 151
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Een extra pensioentekort als gevolg van een jongere partner

Als je partner aanzienlijk jonger is, kan dit een probleem vormen met betrekking tot je AOW (Algemene Ouderdomswet).

Heb je een veel jongere partner? Dit kan effect hebben op jouw recht op AOW. Partners ontvangen namelijk ieder 50 procent van het recht.

In pensioenregelingen wordt er rekening mee gehouden dat er recht bestaat op een AOW-uitkering. Hierdoor bouw je maar over een deel van je inkomen pensioenrechten op. Als je pensioengerechtigd bent, hebben partners ieder recht op 50 procent van het minimumloon aan AOW. Maar de partner moet hiervoor wel al de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben. Anders blijft de AOW beperkt tot 50 procent.

Hoeveel AOW heb je recht op?

Je hebt in 2023 recht op AOW vanaf een leeftijd van 67 jaar en 3 maanden. Een alleenstaande heeft recht op 70 procent van het minimumloon en partners hebben ieder recht op 50 procent. Vanaf 1 januari 2023 heeft een alleenstaande recht op 1.378,98 euro per maand en partners hebben ieder recht op 939,24 euro. Als je niet altijd in Nederland hebt gewoond kun je recht hebben op een lager bedrag. In dat geval kun je namelijk worden gekort.

Er ontstaat een pensioentekort door een verschil in leeftijd tussen partners

Het tekort door een verschil in leeftijd wordt ook wel het AOW-gat genoemd. Het gat ontstaat als er in de pensioenregeling is uitgegaan van een 100 procent uitkering van de AOW-uitkering. Eenvoudig gezegd, je ontvangt ruim 900 euro per maand minder dan in de pensioenregeling rekening mee werd gehouden. Bij een leeftijdsverschil van een aantal maanden is de financiƫle schade nog te overzien. Het wordt een ander verhaal bij een leeftijdsverschil van meerdere jaren.

Er bestaat geen recht meer op de AOW-toeslag

Tot 2015 konden partners een AOW-toeslag krijgen als een van beiden nog maar pensioengerechtigd was. Tegenwoordig moeten partners het tekort zelf opvullen. Het AOW-gat is op te vangen, maar niet als je kort voor de pensioengerechtigde leeftijd zit. Je kunt een tekort van bijvoorbeeld 900 euro per maand over een periode van 3 jaar niet herstellen in een paar jaren. Het gaat namelijk in dit voorbeeld om een tekort van ruim 30.000 euro.

Heb je een veel jongere partner of ben je de veel jongere partner?

Houd rekening met het tekort dat ontstaat vanaf het moment dat de oudste partner met pensioen gaat. Door bijvoorbeeld het opbouwen van een lijfrentekapitaal kan het tekort worden opgevangen. De inleg hiervoor is aftrekbaar. Op de pensioendatum van de oudste partner kan het lijfrentekapitaal tot uitkering komen. Zo kun je naast het opvangen van het AOW-gat ook nog het pensioen aanvullen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 12-07-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.