Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 071-40 75 838
  • info@otto-advies.nl
  • 071-40 80 151
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Kun je een hypotheek afsluiten als je met pensioen bent?

Ook senioren kunnen nog steeds een hypotheek afsluiten. Houd wel rekening met de beperkingen.

Onterecht wordt vaak gedacht dat gepensioneerden geen hypotheek meer kunnen krijgen. Er zijn  mogelijkheden, maar er zijn ook beperkingen.

Met een koopwens hoef jij je niet af laten schrikken door een hogere leeftijd. Want vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Zonder overwaarde of spaarvermogen kun je niet kopen

Een huis kopen en dat volledig financieren met een hypotheek lukt vaak niet meer. Dat komt niet door de leeftijd, want daar lopen alle huizenkopers tegenaan. Maar anders dan vroeger kun je tegenwoordig de bijkomende kosten niet meer mee financieren. En dat betekent, dat je spaargeld (of overwaarde uit de huidige woning) nodig hebt om het gat te dichten.

Ga je binnen tien jaar met pensioen?

Zodra je tien jaar of minder van de pensioendatum verwijderd bent, houden geldverstrekkers voor nieuwe hypotheken alvast rekening met het pensioeninkomen. Dat pensioeninkomen is doorgaan lager dan het huidige inkomen. En dus zijn de hypotheekmogelijkheden dan ook wat minder. Duurt jouw pensioen nog langer dan 10 jaren, dan wordt uit gegaan van het huidige inkomen. Toch kun je voor jezelf beter wel rekening houden met het dalende inkomen vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. De lasten moeten ook dan namelijk wel te dragen blijven.

Houd ook rekening met het overlijden van een van de huiseigenaren

Waarschijnlijk word je oud en ook nog eens in een goede gezondheid, maar het kan anders lopen. Houd hier rekening mee bij het kopen van een huis. Zorg dus voor een overlijdensrisicoverzekering om de nabestaanden te beschermen. Maar een overlijdensrisicoverzekering kun je slechts door laten lopen tot een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld 75 jaar. Bij overlijden na de einddatum, hebben de nabestaanden dus niets aan een overlijdensrisicoverzekering. Goed om rekening mee te houden. 

Geldverstrekkers kunnen moeilijk doen

Geldverstrekkers kunnen als eis stellen dat je een bepaald deel van de koopsom met spaargeld gaat betalen. Op deze manier verlagen ze de risico’s die ze zelf lopen. Het hebben van spaargeld of overwaarde uit een verkochte woning maakt het kopen van een huis voor senioren een stuk eenvoudiger. Heb je al een koophuis en wil je een volgend huis kopen? Mogelijk is het verstandig om jouw huidige hypotheekvorm mee te nemen naar de volgende hypotheek. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-10-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.