Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 071-40 75 838
  • info@otto-advies.nl
  • 071-40 80 151
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Scheiding - Wat is de financiële impact?

Scheidingen hebben zowel emotioneel als financieel diepgaande gevolgen. Wat zijn de financiële gevolgen?

Een scheiding is emotioneel, maar zeker ook financieel zwaar. In beide opzichten laat het diepe sporen na. Wat zijn de financiële gevolgen?

Na een scheiding moeten van hetzelfde gezinsinkomen ineens twee huishoudens draaiende worden gehouden. Tot het zover is, moet er eerst nog veel geregeld worden. Een aantal hete financiële hangijzers zullen wij nader toelichten.

Echtscheiding - Wie krijgt wat?

De meeste gehuwden zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat de partners ieder recht hebben op de helft van de bezittingen en de schulden. De partners zullen dus een inventarisatie moeten maken om alles te kunnen verdelen. Het gaat om de huisraad, maar ook de spaarrekeningen, leningen en de eigen woning. Geld is eenvoudig te verdelen, maar dat geldt niet voor de rest. De eigen woning is het grootste obstakel. Deze is niet te verdelen. De grootste vraag is vaak ook wat er met het huis moet gebeuren.

Blijft een van beiden in de gezamenlijke woning wonen?

Bij een scheiding is het verkopen van de echtelijke woning de meest gebruikelijke optie. Vaak kan het ook niet anders, omdat het huis waarschijnlijk gekocht is op basis van beide inkomens. Met andere woorden, een van beiden kan de maandlasten niet opbrengen. Als het wel mogelijk is, kan de ene partner de andere uitkopen. Van de opgebouwde overwaarde hebben beide partners recht op de helft. De partner die wil blijven wonen in het eigen huis kan onder voorwaarden een extra hypotheek op het huis vestigen om de andere partner uit te kopen. Uiteraard is het ook mogelijk om de partner die het huis niet op naam krijgt te compenseren met andere gezamenlijke bezittingen.

Bestaat er recht op alimentatie?

Ook al ben je gescheiden, je blijft verplicht om financieel voor elkaar en voor je kinderen te zorgen. Dit kan betekenen dat je alimentatie moet betalen. De alimentatieplicht geldt zowel voor stellen die getrouwd waren als voor stellen die een geregistreerd partnerschap hadden. Er zijn twee soorten alimentatie. Namelijk kinder- en partneralimentatie.

Ook de pensioenrechten worden verdeeld

Jouw ex-partner heeft recht op de helft van de opgebouwde pensioenrechten. Het blijft wel beperkt tot de huwelijksperiode. Stel, een huwelijk heeft vijf jaren stand gehouden. Over deze periode opgebouwd ouderdomspensioen wordt verdeeld. Vaak kent een pensioenregeling ook nog een nabestaandenpensioen. De ex heeft recht op het nabestaandenpensioen opgebouwd tot de scheidingsdatum. In veel pensioenen wordt er geen waarde in het nabestaandenpensioen opgebouwd, omdat het in de vorm van een risicoverzekering meeverzekerd is. In dat geval is er geen opgebouwde waarde aan nabestaandenpensioen.

Voor partners met een geregistreerd partnerschap geldt hetzelfde als voor gehuwden. Voor samenwoners is niets vastgelegd. Dus ieder houdt zijn of haar eigen spullen, geld en schulden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-01-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.